Jeszcze dwa tygodnie temu zastanawiałam się jak smakuje owsianka, chciałam jej spróbować, ale nie wydawała się niczym smacznym. Po szkole poszłam do sklepu, kupiłam płatki owsiane górskie i kilka kolejnych dni przeleżały na półce.
W końcu się podjęłam, zrobiłam pierwszą owsiankę i teraz jest u mnie jednym z najlepszych dań śniadaniowych.
Jak przygotować swoją pierwszą owsiankę?
U mnie sprawa jest prosta. Należy zagotować szklankę wody lub mleka. Ja próbowałam obu wersji, może to dziwne, ale owsianka na wodzie bardziej mi podeszła.
U mnie sprawa jest prosta. Należy zagotować szklankę wody lub mleka. Ja próbowałam obu wersji, może to dziwne, ale owsianka na wodzie bardziej mi podeszła.
Do gotującej wody/mleka wsypać 3-4 łyżki płatków owsianych. Gotować do zgęstnienia, zmięknięcia płatków. Owsianka ma mieć gęstą konsystencję. Następnie owsiankę należy posłodzić- cukrem, miodem... Ja słodzę dwoma łyżeczkami cukru, białego lub brązowego.
Można zjeść w takiej wersji, ale ja nie polecam.
U mnie numerem jeden jest owsianka z tartym jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i żurawiną.
Do naszej ciepłej owsianki należy dodać rodzynki i żurawinę, aby napęczniały. Obrać jedno jabłko (lub nie obierać) i zetrzeć na tarce. Zmieszać jabłko razem z owsianką, posypać cynamonem. Pycha!
Drugą moją opcją jest owsianka z bananem, ewentualnie kiwi, żurawiną. Do ciepłej owsianki należy dodać pokrojonego banana, kiwi lub inne owoce. Pomieszać. Gotowe.
Drugą moją opcją jest owsianka z bananem, ewentualnie kiwi, żurawiną. Do ciepłej owsianki należy dodać pokrojonego banana, kiwi lub inne owoce. Pomieszać. Gotowe.
Owsiankę można gotować bezpośrednio przed spożyciem, jeżeli lubicie ciepłe śniadania, lub dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki.
Dlaczego warto jeść owsiankę?
Oto kilka prostych powodów:
Oto kilka prostych powodów:
1. Owsianka doda nam mnóstwo energii, po jej spożyciu przez długi czas mamy uczucie sytości. Pomaga kontrolować wagę.
2. Owsianka ma mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jest wspaniałym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych, cennych kwasów tłuszczowych i żelaza.
3.Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób, np. cukrzycy typu 2, niektórych nowotworów, chorób serca.
4. Jest pyszna!
5. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.
Próbujcie! Smacznego!
Buziak!
Buziak!
Kiedys mogłam owsianke jesc ciagle ( wbrew pozorom jest pyszna ) ale mi sie przejadła i jej nie tkne :P
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/
Ja dlatego nie jem czesto. 2-3 razy w tyg. max.
UsuńOwsianka z jablkiem super! Ale z jagodami tez polecam . zaczelam nie dawno diete o sledze Twojego bloga , motywuje sie Twoimi efektami :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! W sumie mam zamrożone i jagody i borówki! Na pewno spróbuję! ;*
UsuńJa od jakiś 2 lat jem na śniadanie otręby:)Mieszam pszenne z owsianymi zalewam gorącym mlekiem i daje kilka sztuk suszonych śliwek:) Rano nigdy nie jestem głodna więc takie otręby mi odpowiadają :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię, ja w chwilach kiedy głodna nie jestem, sięgam po ulubione musli, ale z zimnym mlekiem. :)
UsuńPomocny wpis, sprobuje jutro zrobic tą z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę bardzo dobra, mi podeszła najbardziej póki co! :)
UsuńSuuuper ! Jak zwyczajnie robisz ser bialy , moze przepis ? :)
OdpowiedzUsuńTak najzwyczajniej to w sumie ser biały półtłusty rozgniatam, dodaję kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego, żeby była konsystencja fajna, potem sól, pieprz. Czasami troszkę szczypiorku, rzodkiewki czy ogórka :)
UsuńA lubię jeszcze do rozgniecionego twarogu dodać dojrzałe awokado, też takie rozgniecione na paste jakby. Do tego sól, pieprz do smaku i trochę jogurtu czy śmietany do konsystencji. Pyszne! :)