Mam dla Ciebie kolejny wspaniały przepis! Tym razem proponuję Ci pyszny, zdrowy omlet owsiany. Może być wspaniałym śniadaniem, lunchem czy obiadem. Wszystko zależy od dodatków. Może być słodki lub słony.
Potrzebujemy:
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 150 ml gorącej wody,
- 2 łyżki mąki owsianej lub pełnoziarnistej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- WERSJA SŁODKA- 1 łyżka miodu lub innego naturalnego słodzika,
- WERSJA WYTRAWNA- 1 łyżka oregano, bazylii lub mieszanki ulubionych ziół.
Zalewamy płatki owsiane gorącą wodą, zostawiamy na jakiś czas, aby płatki zmiękły (10 minutek). W misce roztrzepujemy dokładnie jajka, dodajemy sól, proszek do pieczenia i 2 łyżki mąki owsianej. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodajemy miód lub inny słodzik (w wersji na słodko) lub zioła (w wersji wytrawnej). Do składników dołączamy przygotowaną owsiankę, Po dokładnym zamieszaniu wykładamy nasz omlet na delikatnie nasmarowaną olejem/oliwą i rozgrzaną patelnię, smażymy.
Mój duży omlet przewracał się dość trudno, dlatego za drugim razem usmażyłam mniejsze omleciki.
Było zdecydowanie prościej.
Moje omlety podaję z owocami i zazwyczaj słodkim serkiem, np, półtłustym twarożkiem z miodem lub serkiem wiejskim z dżemem. Opcji jest mnóstwo!
Polecam serdecznie! Próbujcie!
Buziak! ;*
Zamiast mąki owsianej może być zwykla? ;)
OdpowiedzUsuńMoże być owsiana, może być pełnoziarnista, a może być zwykła :)
UsuńNa pewno wykorzystam! ;)
OdpowiedzUsuńDaj przepisy na kolacje bo nigdy nie wiem co mogla bym zjesc. ;-)
OdpowiedzUsuńWłasnie na takie konkretne komentarze i sygnały liczę! Obiecuję, że się pojawi niebawem! ;D
UsuńA jak zrobiłaś te małe omlecik ? bo próbowałam robić chyba z 2 razy i mi się w ogóle nie udawało może te mniejsze mi się udadzą :)
OdpowiedzUsuńJa robie mniejsze zeby ulatwic przewracanie :)
Usuńfajny pomysł z płatkami :)
OdpowiedzUsuńdałam mniej wody
mąkę jaglaną
zamiast proszku 1/4 łyżeczki sody
Bardzo mi smakował z truskawkami :))) dziękuję
Fantastyczny przepis! <3 Najlepszy omlet owsiany. Robię już drugi raz i wychodzi tak samo pyszny i puszysty (oraz niesamowicie zwarty!) :) DZIĘKUJĘ!!! ~Małgosia
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu szukalem, Omlet pod moją diete idealny, proporcje tez doskonale dobrane. Pozdrawiam i dziekuje.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam pomóc!
UsuńREWELACJA!!! Bardzo sie ciesze, ze trafilam na ten przepis i na ten blog! Dziekuje bardzo, dzieciaki wsówaly az milo, nic nie zostawily!!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Spróbuj następnym razem twarogowego omletu z serka wiejskiego. Gwarantuję, że posmakuje pociechom! :)
UsuńWszystkie Twoje dania wyglądają przepysznie, aż zaraz chce się je robić :)
OdpowiedzUsuńTo sprawa tez tego w jaki sposób je podajesz i ozdabiasz..coś wspaniałego!
Świetny blog, trafiłam przypadkiem, a wchodzę codziennie w poszukiwaniu motywacji:)
Życzę dalszych sukcesów i motywujących wpisów :)
Pozdrawiam cieplutko ;*
Przyznam się bez bicia, że płatki owsiane wcinam praktycznie codziennie. Jedna wersja to płatki zmieszane z mlekiem i odżywką białkową a druga to właśnie omlety (na słodko, na ostro). Zdecydowanie bardziej wole to od kanapek z pieczywa sprzedawanego w marketach:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam omlety, szczególnie na słodko
OdpowiedzUsuńile ta porcja ma kcal ? + świetny przepis x
OdpowiedzUsuńPiękna sprawa daje troszkę inne proporcje 100 gr owsianych 6 białek dwa żółtka ale kozacki połowa siłowni korzysta z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam poraz pierwszy na śniadanie. Pyszne!!
OdpowiedzUsuńPyszne!!! Już któryś raz zrobiłam:) mogłabyś dac jakiś przepis na kolacje?:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z mąki żytniej i z płatkami żytnimi i również wyszedł bardzo dobry!
OdpowiedzUsuńOk ale po co ten proszek skoro ma być zdrowo??
OdpowiedzUsuńOk ale po co ten proszek skoro ma być zdrowo??
OdpowiedzUsuńFajny przepis, zdjęcia robisz jakimś profesjonalnym aparatem?
OdpowiedzUsuń