Przedstawiam Ci absolutną gwiazdę. Pojawia się od czasu do czasu na moim śniadaniu, z reguły wtedy, kiedy rano wcześnie muszę wstać i nie mam czasu na gotowanie. Pudding z nasion szałwii hiszpańskiej to absolutny hit!
Nasiona szałwii hiszpańskiej (inaczej chia) zaprzyjaźniły się ze mną stosunkowo niedawno. Zdążyły już podbić moje serducho. Mimo niepozornego wyglądu, mają mnóstwo właściwości odżywczych
i mało kalorii.
i mało kalorii.
W porcji (28 g- 2 łyżki znajdziemy):
- 137 kcal,
- 11 g błonnika,
- 4 g białka,
- 9 g tłuszczy (5 g to kwasy Omega-3),
- 18 % dziennego zapotrzebowania na wapń,
- 30% dziennego zapotrzebowania na magnez,
- 30% dziennego zapotrzebowania na mangan,
- 27% dziennego zapotrzebowania na fosfor,
- cynk, potas, witaminy B1, B2, B3.
Nasiona cechuje także ogromna ilość przeciwutleniaczy. Warto zwrócić uwagę na fakt, że prawie wszystkie zawarte w chia węglowodany, pochodzą z błonnika (18 g nasion ma 12 g węglowodanów, z czego 11 g pochodzi z błonnika). Wysokiej jakości białka i błonnik wspierają proces odchudzania.
Nasiona bogate są w kwasy tłuszczowe Omega-3. Spożywanie szałwii hiszpańskiej może wpływać pozytywnie na niektóre parametry krwi. Dzięki nim możemy zminimalizować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.
Są proste i warte wprowadzenia do naszej diety.
Moja propozycja- pudding z nasion chia. Idealne zimne śniadania, drugie śniadanie czy nawet deser!
Potrzebujemy:
- 2 łyżki stołowe nasion chia,
- 1 szklankę mleka, może być mleko krowie, może być sojowe, sojowe smakowe, migdałowe itp. Można użyć kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego.
Zalewamy mlekiem nasiona, mieszamy. Po 10 minutach mieszamy raz jeszcze i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc (minimum na 3 godz.). Nasiona napęcznieją.
Bezpośrednio przed podaniem dodajemy ulubione składniki. U mnie jest to zwykle musli, banan, wiórki kokosowe, bakalie.
Sam pudding (2 łyżki nasion + 1 szklanka mleka krowiego 2%) to 254 kcal.
Do gotowego puddingu można dodać łyżkę ciemnego kakao (ciemnego, gorzkiego, niesłodzonego)
i łyżeczkę miodu. Otrzymamy wtedy pyszny, czekoladowy deser.
i łyżeczkę miodu. Otrzymamy wtedy pyszny, czekoladowy deser.
Nasiona można dodawać do owsianek, omletów, koktajli i innych przysmaków.
Nasiona szałwii hiszpańskiej dostępne są w sklepach zielarskich i na stoiskach ze zdrową żywnością. Są bardzo wydajne, paczuszka 500 g wystarcza na bardzo długo.
Spróbuj koniecznie!
Jeżeli jesteście zainteresowani nasionami chia to odsyłam na stronę:
Buziak! ;*
można zamiast nasion chia to siemie lniane ;) ?
OdpowiedzUsuńTak, powinno wyjsć ;)
UsuńNasiona chia lepiej sprawdzą się w tym przepisie. Próbowałam siemię lniane i efekt nie był dobry. Za to z nasionkami chia było przepyszne.
OdpowiedzUsuńhej zalałam wczoraj nasiona mlekiem krowim, proporcje takie jak u Ciebie i dzisiaj rano to nic nie zgestnialo, ma konsystencje mleka
OdpowiedzUsuńhej zalałam wczoraj nasiona mlekiem krowim, proporcje takie jak u Ciebie i dzisiaj rano to nic nie zgestnialo, ma konsystencje mleka
OdpowiedzUsuńTylko, że wszędzie na opakowaniach z chią piszą, że dzienny limit to 15 gram (łyżka) - czy nadmiar z proponowanego przepisu nie będzie powodował jakichś perturbacji żołądkowych (duża zawartość błonnika)?
OdpowiedzUsuń