Mam dla Was nowy przepis, na pyszne i lekkie placuszki. Będą idealne na śniadanie, a może nawet obiad.
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie serka wiejskiego- 200 g,
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej (u mnie mąka żytnia razowa),
- szczyptę soli,
- cynamon,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
Dla jednej osoby proponuję z połowy porcji.
W mikserze ucieramy jajka z solą. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy mikser. Dodajemy serek wiejski (jeżeli ma dużo śmietanki, można trochę odlać) i cynamon. W zależności od upodobań. Ja lubię cynamon, więc dałam go sporo. Można też z niego zrezygnować. Mieszamy ciasto bardzo delikatnie, za pomocą łyżki
.
.
Smarujemy patelnię olejem, delikatnie, rozgrzewamy. Nakładamy niewielkie placuszki i smażymy obustronnie.
Placuszki będą przepyszne z twarożkiem, owocami, jogurtem czy konfiturą.
Można także przygotować je w wersji wytrawnej, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym.
Smacznego!
Buziak ;*
Ciekawy pomysł na wykorzystanie serka wiejskiego :D Na pewno spróbuję zrobić takie placuszki w najbliższym czasie ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdą! Smacznego! <3
UsuńZastanawiam się, czy dam je radę zrobić jutro w pracy, bo jakoś zimne chyba nie będą mi smakować.
OdpowiedzUsuńSą proste do zrobienia, powinnaś dać radę jeżeli masz w pracy krótką przerwę na lunch :)
Usuńhej mam pytanie, kupiłam dziś mąkę żytnią. Innej nie mogłam znaleźć. Widziałam jednak jeszcze pszenną pełnoziarnistą i nie wiem czy o tą właśnie chodzi w przepisie czy o inną pełnoziarnistą? Mąki takiej jak Ty używasz, żytniej razowej nigdzie nie mogłam kupić.
OdpowiedzUsuńmotyczak0
wszystkie mi się rozwaliły....
OdpowiedzUsuńMało mąki/ za krótko smażone. Spróbuj robić mniejsze. :)
UsuńZrobiłam wreszcie dzisiaj. Dobre wyszły, ale troszkę za słone. Następnym razem nie będę dosypywać nawet szczypty soli, bo już serek wiejski jej trochę ma ;)
OdpowiedzUsuńŁyżeczka miodu też załatwi sprawę ;*
UsuńDawno ich nie robiłam, a bardzo lubię! Jutro lądują na talerzu 💝💝
OdpowiedzUsuńCzyli na obiadek mam zrobić z połowy porcji? Szkoda, bo ostatnio za bardzo nimi się nie najadłam :C
OdpowiedzUsuńA z jakimi dodatkami? :)
UsuńZ bananem i serkiem wiejskim :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! :))
OdpowiedzUsuń