Krótko i na temat- moje naleśniki, o które pytacie.
Potrzebujemy:
- 1 jajko,
- 1/2 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. wody,
- mąka żytnia razowa/ mąka pełnoziarnista,
- szczypta soli.
Ucieramy jajko z solą, dodajemy mleko i wodę, miksujemy. Do ciasta dodajemy mąkę, aż będzie gęste. Konsystencja musi być taka, jak przy tradycyjnych naleśnikach.
Smażymy obustronnie na nasmarowanej delikatnie olejem patelni. Jeżeli będzie je trudno przewrócić, proponuję dodać więcej mąki.
W wersji z pastą czekoladową potrzebujemy:
- pół dojrzałego awokado,
- małego banana,
- łyżeczkę miodu,
- 2-3 czubate łyżeczki ciemnego kakao.
Awokado i banana ugniatamy widelcem/ blendujemy. Dodajemy miód i kakao, dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
W wersji z twarożkiem kokosowym potrzebujemy:
- 2 plastry półtłustego twarogu,
- 2 łyżki wiórek kokosowych,
- łyżeczkę miodu,
- 3 łyżki mleka kokosowego lub innego (można dodać także jogurt naturalny),
- 1/2 dojrzałego banana.
Blendujemy banana z mlekiem i twarogiem, dodajemy miód oraz wiórki. Jeżeli masa jest za gęsta, należy dodać więcej mleka lub jogurtu.
Smacznego!
Buziak! ;*
Mam pytanie: czy jak zaczynałaś swoją przygodę z odchudzaniem, to jadłaś tak jak teraz, czy mimo wszystko mnie kalorycznie? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak jak teraz. Może porcje były trochę mniejsze, ale nie chodziłam głodna. Czy to co jem jest kaloryczne to też kwestia sporna. To na pewno pełnowartościowe :).
UsuńZdarzyło Ci się kiedyś tak, że naleśniki mimo że wypieczone na wierzchu w środku były surowe? Nie wiem czego to wina i jak zaradzić, może trochę proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie zdazylo mi się, może za krótko je "trzymasz" na patelni? Od proszku mogą zbyt napęcznieć. :) a może ciasto jest zbyt gęste?
UsuńNie możemy uwierzyć ile na Pani stronie jest znakomitych przepisów dietetycznych! Sami posiadamy oddział dietetyki - czy miałaby Pani coś przeciwko gdybyśmy w naszych wskazówkach dietetycznych użyli niektórych z Pani przepisów?
OdpowiedzUsuń