Bananowo-czekoladowe placuszki owsiane

Dziś wrzucam przepis na kolejne pyszne placuszki, koniecznie wypróbujcie!



Potrzebujemy:

  •  4 łyżki mąki owsianej (lub zblendowanych na mąkę płatków),
  •  1 czubatą łyżeczkę ciemnego, gorzkiego kakao, 
  •  1 jajko i 1 białko jaja (lub 2 jajka),
  •  2 łyżki otrębów,
  •  1 dojrzałego banana,
  •  1 łyżeczkę miodu,
  •  szczyptę soli,
  •  pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Rozgniatamy widelcem lub rozcieramy w blenderze banana. Wsypujemy do miseczki mąkę, otręby, proszek do pieczenia, kakao. Dodajemy miód, żółtko i banana. Mieszamy dokładnie. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ją z resztą składników. 
Smażymy obustronnie na nasmarowanej olejem patelni (u mnie olejem kokosowym).
Podajemy z ulubionymi owocami, twarożkiem, jogurtem naturalnym, konfiturą,  masłem orzechowym. Ze wszystkimi dodatkami są naprawdę pyszne.



Smacznego!
Buziak ;*



CONVERSATION

12 Komentarze:

  1. Z pewnością wykorzystam Twój przepis zwłaszcza, że stale poszukuję inspiracji do przygotowania zdrowych posiłków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaką mąkę można dodać zamiast owsianej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może żytnia razowa albo pełnoziarnista? Powinny się sprawdzić. :)

      Usuń
  3. a mąka orkiszowa będzie okej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z nazwy placuszki maja być owsiane ale w tajemnicy Ci powiem, że z orkiszowej tez powinny wyjsć :)

      Usuń
  4. Jakiego masła orzechowego używasz?? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tu się zmobilizować do zdrowego jedzenia :-( ja nie potrafię takich rzeczy gotować :-( ale trzeba będzie od czegoś zacząć :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam dosyć ciągłego jedzenia omletów i owsianek, te placuszki są rewelacyjne i dają możliwość łączenia ich z wieloma składnikami. Dzięki za przepis, dałaś mi inspirację na nowe śniadania! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepisy nie z jednego z pewnością skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Agnieszka Suchy3 lipca 2017 12:23

    Super przepis :) wyszly przepyszne :) polecam

    OdpowiedzUsuń