Ktoś powiedział, że na diecie ciasta są zakazane? Nie takie! Dziś mam dla Was prosty przepis na pyszne ciasto. Będzie idealne na śniadanie, drugie śniadanie lub zdrowy deser do kawy.
Nigdy nie mogłam przekonać się i jednocześnie zmobilizować, aby upiec takie ciasto. Dziś nadszedł ten dzień i żałuję, że nie przełamałam się szybciej. Do wszystkiego trzeba dojrzeć, z owsianką też tak było w moim przypadku.
Ubiegam Wasze pytanie- smaku fasoli nie czuć. Nie ma szans, aby ktoś, kto nie zna przepisu zgadł, z czego zostało przygotowane. Uwierzcie mi na słowo!
Potrzebujemy:
- puszkę czerwonej fasoli,
- 2 dojrzałe banany,
- 1 jajko,
- garść rodzynek,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie).
Na początku odsączamy fasolę i przepłukujemy. W blenderze rozcieramy fasolę, banany, kakao i cynamon na jednolitą masę. Dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy blenderem z pozostałymi składnikami. Obieramy jabłko i kroimy w kostkę. Owoc oraz rodzynki mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wlewamy do foremki i pieczemy przez 50 min. w 180 st.
Podałam z jogurtem naturalnym z miodem i nektarynką.
Proste prawda? Spróbujcie koniecznie i nie bójcie się fasoli!
Smacznego!
Buziak! ;*
Te wszystkie przepisy wymyślasz sama czy korzystasz z jakiegoś konkretnego źródła ?
OdpowiedzUsuńCoś gdzieś zobaczę, coś dodam, coś odejmę, raz wyjdzie, raz nie, to zmieniam proporcje... Uczę się i zbieram inspiracje skąd się da!
UsuńZrobiłam wszystko tak jak napisałaś. Wyszedł zakalec jakiego świat nie wiedział podczas gdy kiedy piekę na oko wychodzi super :(
OdpowiedzUsuńNaprawdę? To moze kwestia piekarnika? Mi często wychodzą zakalce w babkach np, a tu naprawdę wszystko w porządku. :)
UsuńNa pewno nie, inne ciasta wychodzą.
Usuńnigdy nie jadłam ciasta z fasolą, za to marchewkowe znam
OdpowiedzUsuńSprobuj koniecznie, fasola jest niewyczuwalna!
UsuńJaką kaloryczność, wartość może mieć takie ciasto? :)
OdpowiedzUsuńTrzeba dodac kalorycznosc wszystkich skladnikow, mozna to zrobic na kalkulatorach w Internecie. Szczerze- nie liczylam i nie chce liczyc kcal :)
UsuńJesteś dla mnie największą motywacją! Gdybym nie natknęła się na twojego bloga nie zaczęłabym metamorfozy! mam nadzieję, że mi się uda :) gdy osiągnę swój cel, będę mogła pokazać ci moją przemianę? :) :) :)
OdpowiedzUsuńIle konkretnie należy dodać fasoli? 400g wystarczy?
OdpowiedzUsuńJa daję jedną puszkę fasoli, nie wiem ile ma ona dokładnie g. Kupuję w Biedronce. :) 400 na pewno wystarczy. :)
Usuńjaka foremka ? :)
OdpowiedzUsuńChyba każda... Ja to robię w takiej, jaką mam pod ręką. :D Teraz chcę zrobić je w wersji muffinek. :)
Usuńjaka foremka? smarujesz foremkę czy dajesz papier?
OdpowiedzUsuń