Dziś mam dla Was przepis idealny na trwający sezon na cukine- faszerowaną wersję warzywa.
Wykonanie niezwykle proste, a smak i wygląd potrawy zachwyca.
Potrzebujemy:
- 1 cukinię,
- filet z kurczaka/ indyka,
- 2 pomidory.
- 1 paprykę,
- 1 małą cebulkę.
- 3 ząbki czosnku,
- kawałek żółtego sera lub mozarelli,
- zioła prowansalskie, bazylia, oregano,
- sól, pieprz,
- ocet winny.
Cukinię myjemy i przecinamy na pół wzdłuż. Wydrążamy łyżką środek (miejsce, w którym są ziarna). Przygotowujemy sos do smarowania. Pomidory myjemy, kroimy i dusimy pod przykryciem. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Można dodać także odrobinę octu. Cebulkę siekamy i szklimy na patelni. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą lub ulubionymi przyprawami i smażymy na patelni teflonowej. Łączymy z cebulką. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce.
Cukinie smarujemy sosem pomidorowym (całe wnętrze). Faszerujemy je przygotowanym kurczakiem i warzywami. Polecamy resztą sosu. Pieczemy przez 35-40 min. w 180 st. 5 minutek przed końcem pieczenia wyjmujemy i posypujemy serem.
Spróbujcie koniecznie, smacznego!
Buziak :*
mniammm, uwielbiam, dziś mam na obiad leczo z cukinii
OdpowiedzUsuńo właśnie! Leczo jeszcze można zrobić! Dzięki za inspiracje! :)
UsuńWygląda i brzmi przepysznie! ;) Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :) Mam tylko pytanie, co robisz ze środkiem cukinii? Dodajesz do reszty warzyw, do farszu?
OdpowiedzUsuńNie, kury dziadka zjadają :) jest niepotrzebne :)
UsuńTroszkę zmodernizowałam przepis ale wyszło mega pyszne!! :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie! Smacznego :)
Usuń