Placuszki bananowe

Dziś prosty przepis na kolejne śniadaniowe omleciki. Tym razem bananowe.



Potrzebujemy:

  • 1 banana, 
  • 1 jajko i 1 białko jaja, 
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej (żytnia, owsiana też będzie dobra),
  • 2 łyżki otrębów, 
  • szczyptę soli, 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczkę miodu.
Banana rozgniatamy widelcem lub blendujemy. Dodajemy mąkę, żółtko, proszek do pieczenia, otręby i mieszamy na gładką masę. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy do połączonych składników i delikatnie łyżką mieszamy. Smażymy obustronnie na patelni (można delikatnie posmarować olejem, aby wygodniej się przewracało). 

Sposób podania dowolny: słodki twarożek, konfitury, masło orzechowe, owoce. Ze każdym dodatkiem będą smakowały wyśmienicie. 

Smacznego!

Buziaki! ;*

CONVERSATION

6 Komentarze:

  1. Ze wszystkich blogów o tematyce fit, Twój cenię najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie :) Pytanko tylko, czy nie rozwalają się? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takich, które się rozwalają nie wrzucam na bloga (bo sama jestem kiepska w przewracaniu). Im mniejsze usmażysz, tym łatwiej będzie nad nimi zapanować. :)

      Usuń
  3. Co można dodać zamiast otrębów ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły pyszne!!!! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń