Fit batony- słodka przekąska

Co mam dla Was dziś? Pyszną propozycję na tę okrutną pogodę! Na kryzysowe chwile najlepszy trening, fakt, ale słodkości też na pewno poprawią nastrój!




Oto przepis na najprostsze fit batony, jakie znam. Dostarczą mnóstwo energii do działania!

Potrzebujemy:
  • 2 szklanki płatków zbożowych (owsianych, gryczanych, jęczmiennych- można mieszać!)
  • rodzynki, 
  • suszoną żurawinę, 
  • orzechy lub masło orzechowe, 
  • nasiona: chia, słonecznik, dynia, sezam (jakie macie pod ręką),
  • miód naturalny,
  • gorzką czekoladę. 
Na patelni zarumieniamy płatki, aby nabrały fajnego, chrupiącego smaku. Uwaga- lubią się szybko przypalać. W miseczce mieszamy rodzynki, żurawinę, nasiona. Można dodać też inne, suszone owoce. Mieszamy z płatkami. Do składników dodajemy 2 łyżki masła orzechowego lub garść orzechów. Staramy się rozetrzeć równomiernie masło. Kolejnym etapem jest dodanie miodu. Porcjuj płynny miód łyżką, aby uzyskać efekt lepiących składników. Masa nie może być zbyt płynna, a składniki mają się ze sobą sklejać. 

Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek lub na blaszkę wyłożoną papierem. Mocno uciskamy, aby uzyskać możliwie najbardziej zbite batony. 



Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy nią delikatnie powstałe słodkości. 

Całość odstawiamy do lodówki na godzinkę. 

Smacznego!

Buziak ;*


CONVERSATION

16 Komentarze:

  1. Można też otrzymaną masę włożyć do formy i wszystko zapiec w piekarniku, a na końcu polać czekoladą :) Ja dziś z takich składników zrobiłam ciastka zbożowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie się za to chcę zabrać, ale coś mi nie wychodzi. ;D

      Usuń
  2. Kiedy można je jeść? I w jakich ilościach?
    Bo wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek do któregoś śniadania ? Przynajmniej u mnie. Jeden to chyba dobra ilość! Gwarantuję, że słodycz w ustach zostanie na dłużej. :)

      Usuń
  3. robię podobne, ale w piekarniku, są mega smaczne,no i najważniejsze zdrowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A w piekarniku nie próbowałam. Zabieram się za zrobienie ciasteczek od kilku dni. :)

      Usuń
  4. Na pewno wypróbuję ten przepis :) Na jesienną deszczową pogodę sprawdzą się super jako coś na poprawę humoru :) No i na pewno będą jak zastrzyk energii przed treningiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki rozweselacz na ciężkie dni... Lepszy niż kuszące na sklepowych półkach słodkości. :)

      Usuń
  5. czy mogę je jeść jako 2 śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  6. a jak nie mam foremek jak na batony to w czym najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blaszce i po zastygnięciu pokroić. :) Pamiętaj o wyłożeniu blaszki papierem.

      Usuń
  7. Jakiaś alternatywa dla suszonych owoców? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Widać też, że bardzo sycące są te batoniki.

    OdpowiedzUsuń