Bananowy sernik

W weekendy czasu na eksperymenty kulinarne jest więcej. Może ktoś skusi się na mój najnowszy wynalazek?


Bananowy sernik

Potrzebujemy:
  • 2 banany, 
  • 250 g twarogu, 
  • 1 jajko i 1 białko, 
  • 6 łyżek mąki ryżowej, 
  • 1 łyżkę miodu, 
  • 3 łyżki wiórek kokosowych,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,  
  • szczyptę soli.

Banany i twaróg blendujemy na gładką masę, dodajemy żółtko i ucieramy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Do masy z bananów i twarogu dodajemy miód, mąkę, proszek do pieczenia i łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera. Ubite białka przekładamy do ciasta. Mikserem, na wolnych obrotach, mieszamy wszystkie składniki.
Pieczemy 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.



Smacznego!

Wypróbuj przepis, zrób zdjęcie i weź udział w moim konkursie. Szczegóły znajdziesz TUTAJ- Konkurs kulinarny.

Buziak! ;*

CONVERSATION

9 Komentarze:

  1. Cześć Martyna, mam do Ciebie ogromną prośbę. Czytam Twojego bloga już od dłuższego czasu i wypróbowałam już parę super przepisów za które dziękuję :) sama na co dzień zdrowo się odżywiam i ćwiczę, ale mam wielki problem z tym co jeść na kolację :( wiem,że po treningu może to być kolacja węglowodanowa, ale co jeśli trening zrobiłam rano lub miałam dzień odpoczynku ? Co mogę w takiej sytuacji zjeść na kolacje (najlepiej białko) ?? (dodam,że mam 17 lat). Co ty zazwyczaj jesz na kolacje ?? :) z góry dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) Napisz do mnie maila lub wiadomość do strony na Fb. Coś zaradzimy! martyna.gabrych@gmail.com

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wymiary wewnętrzne to 17 cm w najszerszym miejscu, 6 cm głębokości. :)

      Usuń
  3. bardzo dobry przepis :) też zazwyczaj w weekendy mam więcej czasu na eksperymenty w kuchni, tym bardziej teraz, gdy pogoda nie sprzyja długim spacerom

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada pysznie - muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam, wyszedł zakalec, okropny w smaku. :( No nie wiem co się dzieje, ale wszystkie przepisy, które stąd biorę nie wychodzą albo mi nie smakują...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko mi wyszedł pyszny, więc może kwestia piekarnika? Robiłam go dziś u siebie w somu i musiałam trzymać w piekarniku trochę dłużej.

      Usuń
  6. A czy może być mąka owsiana lub pszenna pełnoziarnista? :)

    OdpowiedzUsuń