W weekendy czasu na eksperymenty kulinarne jest więcej. Może ktoś skusi się na mój najnowszy wynalazek?
Bananowy sernik
Potrzebujemy:
- 2 banany,
- 250 g twarogu,
- 1 jajko i 1 białko,
- 6 łyżek mąki ryżowej,
- 1 łyżkę miodu,
- 3 łyżki wiórek kokosowych,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- szczyptę soli.
Banany i twaróg blendujemy na gładką masę, dodajemy żółtko i ucieramy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Do masy z bananów i twarogu dodajemy miód, mąkę, proszek do pieczenia i łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera. Ubite białka przekładamy do ciasta. Mikserem, na wolnych obrotach, mieszamy wszystkie składniki.
Pieczemy 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Smacznego!
Wypróbuj przepis, zrób zdjęcie i weź udział w moim konkursie. Szczegóły znajdziesz TUTAJ- Konkurs kulinarny.
Buziak! ;*
Pieczemy 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Smacznego!
Wypróbuj przepis, zrób zdjęcie i weź udział w moim konkursie. Szczegóły znajdziesz TUTAJ- Konkurs kulinarny.
Buziak! ;*
Cześć Martyna, mam do Ciebie ogromną prośbę. Czytam Twojego bloga już od dłuższego czasu i wypróbowałam już parę super przepisów za które dziękuję :) sama na co dzień zdrowo się odżywiam i ćwiczę, ale mam wielki problem z tym co jeść na kolację :( wiem,że po treningu może to być kolacja węglowodanowa, ale co jeśli trening zrobiłam rano lub miałam dzień odpoczynku ? Co mogę w takiej sytuacji zjeść na kolacje (najlepiej białko) ?? (dodam,że mam 17 lat). Co ty zazwyczaj jesz na kolacje ?? :) z góry dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHej :) Napisz do mnie maila lub wiadomość do strony na Fb. Coś zaradzimy! martyna.gabrych@gmail.com
UsuńKochana, jakie wymiary foremki?
OdpowiedzUsuńWymiary wewnętrzne to 17 cm w najszerszym miejscu, 6 cm głębokości. :)
Usuńbardzo dobry przepis :) też zazwyczaj w weekendy mam więcej czasu na eksperymenty w kuchni, tym bardziej teraz, gdy pogoda nie sprzyja długim spacerom
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie - muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, wyszedł zakalec, okropny w smaku. :( No nie wiem co się dzieje, ale wszystkie przepisy, które stąd biorę nie wychodzą albo mi nie smakują...
OdpowiedzUsuńNie tylko mi wyszedł pyszny, więc może kwestia piekarnika? Robiłam go dziś u siebie w somu i musiałam trzymać w piekarniku trochę dłużej.
UsuńA czy może być mąka owsiana lub pszenna pełnoziarnista? :)
OdpowiedzUsuń