Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie?




Miód to najlepszy naturalny antybiotyk. Zawarte w nim witaminy i składniki mineralne są bardzo dobrze przyswajane przez organizm człowieka.

Warto wiedzieć na jakie zaburzenie podać jaki rodzaj miodu:

Miód akacjowy

Doskonały na wszelkiego rodzaju przeziębienia oraz dolegliwości z układem pokarmowym. Ma subtelny, słodki smak. Jest miodem uwielbianym przez dzieci. Miód akacjowy zawiera dużo cukrów prostych, a więc jest doskonałym sposobem jeśli nasz organizm ma właśnie spadek formy i wyraźnie osłabł. Ponadto bardzo dobrze sprawdzi się podczas przeziębienia. Jeśli męczy nas kaszel i nie możemy zasnąć to warto stworzyć sobie następującą miksturę: sok z cytryn, łyżeczka gliceryny spożywczej, miód akacjowy. Wymieszać. Brać jedną łyżeczkę 3 razy dziennie do ustąpienia objawów.

Miód gryczany

Stosowany przy nieżycie górnych dróg oddechowych, przy nerwicach oraz przy złamaniach. Jeśli mamy zapalenie płuc oraz gorączkę to miód gryczany będzie dla nas idealny. Ponadto miód posiada w sobie dużo bardzo dobrze przyswajanego żelaza, magnezu oraz witaminy C.

Miód koniczynowy

Wspomaga anemię, działa uspokajająco. Łagodny smak z nutą kwasowości. Koniczyna powoduje iż ten rodzaj miodu ma lekko piekący posmak. Ma właściwości wykrztuśne, często stosowany w zapaleniu oskrzeli. Warto jednak wiedzieć iż miód ten jest niezwykle rzadko spotykany.

Miód lipowy

Działa dobrze na przeziębienie czy zapalenie oskrzeli. Ma działanie wykrztuśne, co jest niezwykle ważne w infekcji gardła. Pomaga też w wypoceniu się organizmu i pozbyciu niechcianych toksyn. Miód lipowy bardzo dobrze komponuje się z naturalnym sokiem z malin czy z czarnego bzu. Takie połączenie idealnie sprawdzi się podczas choroby.

Miód malinowy

Sprawdza się w stanach podgorączkowych. Ponadto idealny w przeziębieniach. Ma bardzo silne właściwości rozgrzewające i napotne. Charakteryzuje się silnie wyczuwalnym zapachem malin i kwaskowym smakiem.

Miód spadziowy

Nieżyt górnych dróg oddechowych. Powstaje ze spadzi drzew iglastych. Ma żywiczny aromat i łagodny smak. Sprawdzi się podczas przeziębienia oraz przy zapaleniu płuc.

Miód wielokwiatowy

Przeziębienia, alergie. W zależności od zbieranego nektaru miód ma trochę inne właściwości. Może się różnić kolorem, aromatem i smakiem. Miód wielokwiatowy zbierany na wiosnę jest lekki i odżywczy. Doskonale sprawdzi się jako suplement diety przy spadku odporności i energii. Przywróci naturalną równowagę w organizmie. Natomiast miód zbierany pod koniec lata lub jesienią ma mnóstwo właściwości antybakteryjnych. Warto go jeść w stanach przeziębienia czy w kłopotach z górnymi drogami oddechowymi.


Miód warto podawać wszystkim w celach profilaktycznych, wtedy zalecana dawka to jedna stołowa łyżka dziennie. Natomiast jeśli zależy nam na działaniu leczniczym to należy podawać do 3 łyżek 3 razy dziennie. U dzieci dozy są mniejsze czyli łyżeczka zamiast łyżki. Najlepsze działanie będzie miał jeśli rozpuścimy go w wodzie, ale oczywiście możemy zjeść go razem z chlebem czy twarożkiem.

Od wielu, wielu lat znana jest mikstura ciepłego mleka, czosnku, miodu i masła nie jest to może najsmaczniejsze ale zdecydowanie pomaga w początkach choroby. Nasze babcie wiedziały co robią.
Bardzo ważną i cenną właściwością miodu są jego działania przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. W tym zakresie najlepiej sprawdzają się miody gryczane, lipowe i spadziowe.

Ponadto nasze „płynne złoto” działa przeciwzapalnie i przeciwkaszlowo. Według najnowszych badań podawanie łyżeczki miodu przed snem zmniejsza objawy kaszlu i ułatwia zasypianie.
Miodek wspaniale wzmacnia nasz układ odpornościowy, jest niezastąpiony podczas infekcji. Stymuluje powstawanie przeciwciał odpornościowych.

Ten bursztynowy specyfik powinien się znaleźć w każdej kuchni. Jego właściwości są nie do przecenienia, szczególnie teraz podczas tak niepewnej i zmiennej pogody kiedy jesteśmy narażeni na wszelkie infekcje czy poważniejsze choroby.

Artykuł powstał dzięki współpracy z Wcinaj miód!. Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat innych właściwości miodów, koniecznie odwiedźcie stronę - http://wcinaj-miod.pl

CONVERSATION

4 Komentarze:

  1. Bardzo lubię miody, a teraz wiem dzięki Tobie, których mogę używać w trakcie przeziębienia lub innych dolegliwości! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo rzetelny artykuł. Uwielbiam miód :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny artykuł! Bardzo obszerne informacje. pamiętam, jak bylam mała, mama zawsze leczyła mnie herbata z cytryna i miodem lipowym i nieraz faktyczie udalo się wyjść z choroby bez antybiotyku. jeszcze tutaj o dobroczynnych właściwościach miodu: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/miod-dla-zdrowia-i-urody najbardziej ciekawe jest to, że niby miód to miód - zdrowy bo zdrowy, ale każdy rodzaj miodu ma inne właściwości.

    OdpowiedzUsuń