Kolejny bardzo prosty i zdrowy przepis, tym razem propozycja na obiad lub kolację- pyszna żytnia tortilla własnej roboty od A do Z. Koniec z bieganiem po marketach i sprawdzaniem składów kupnych placków. Tym razem przygotujesz je sama!
Potrzebujemy:
- 160 ml gorącej wody,
- 2 szklanki mąki żytniej,
- 2 łyżki oleju,
- 1/3 łyżeczki soli,
Mieszamy mąkę z solą, dodajemy kolejno olej i gorącą wodę (odczekaj ok. 2 minuty od zagotowania) i mieszamy drewnianą łyżką wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto przed 5 minut i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minutek. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze części i rozwałkowujemy je do pożądanej wielkości i grubości placków. Proponuję podsypać stolnicę/blat mąką, aby nic nie przywierało. Gotowe placki smażymy na suchej patelni obustronnie, aż do zarumienienia (nie za długo, żeby można było zwinąć tortille). Mogą pojawić się bąble.
Do środka dodajemy ulubione składniki. Ja postawiłam na warzywa, sos jogurtowo-czosnkowy i kurczaka w ostrej przyprawie. Na pewno będę jeszcze eksperymentować z innymi składnikami.
Smacznego!
Buziak ;*
Dawno u Ciebie nie byłam, a widzę, że tu sporo zmian :) Pozytywnie!
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
Nie spodziewałam się, że przygotowanie jej jest takie proste.
OdpowiedzUsuńPewnie już to pytanie padło tutaj, ale mam problem odnośnie owsianki. Zawsze jem na mleku, ale jak ją przygotować na wodzie? Szklanka wody tak jak zawsze i ilość płatek ile nam po prostu odpowiada? No i jeśli ta woda tak jakby nie wsiąknie to co dalej? Odcedzić? I normalnie owoce, serek wiejski dodawać na to? Może banalne pytanie, ale zastanawia mnie to już od dłuższego czasu, a chciałabym sobie w końcu jakoś urozmaicić te owsianki :)
OdpowiedzUsuńSame 2 szklanki mąki to ok. 700 kcal. Nie za bardzo kaloryczny ten obiad?
OdpowiedzUsuńBiorąc pod uwagę fakt, że z podanych porcji wychodzi ok. 6 dużych placków- nie. Ja jem jednego...
UsuńWłaśnie zjadłam na obiad. Pyszna i prosta. Super przepis!
OdpowiedzUsuń