Gofry gryczane

Z czym kojarzysz ten przysmak? Z toną bitej śmietany, ciastem składającym się z kilku składników, w tym oleju i mąki pszennej i przesłodzoną, chemiczną konfiturą? Nie ty razem! Dziś mam dla Ciebie przepis na niezwykle proste bezglutenowe gofry. 



Składniki:
  • 1 i 1/4 szkl. mąki gryczanej
  • 1 szkl. mleka 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • mała ilość oleju kokosowego lub innego

    Miksujemy ze sobą wszystkie składniki. gofrownicę smarujemy za pomocą pędzelka olejem kokosowym i pieczemy. Można dodać do masy słodzidło wedle uznania. Banalne, prawda?
lub (wersja z odżywką białkową):
  • 1 szkl. mąki gryczanej, 
  • 1 szklanka wody, 
  • 20 g odżywki białkowej, 
  • 1 jajko, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • mała ilość oleju kokosowego

    Odżywkę rozpuszczamy w szklance wody, dodajemy jajko, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Gofrownicę smarujemy olejem kokosowym i pieczemy. 

Podane proporcje wystarczają na cztery komplety serduszek widocznych na zdjęciach.




Podajemy oczywiście z ulubionymi dodatkami.


Smacznego!

Buziak ;*

CONVERSATION

24 Komentarze:

  1. Kocham gofry, ale nie wyobrażam sobie jeść ich z bitą śmietaną, chemicznymi polewami czy cukrowymi posypkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez kocham! ❤️ A ten gofr z bita smietana to taki wakacyjny stereotyp. :D

      Usuń
    2. Konfitura z chemia jest be, ale proszek do pieczenia już spoko?

      Usuń
  2. Nie nie liczę :) - TO JEST ODPOWIEDŹ NA KOMENTARZ, KTÓRY PRZED CHWILĄ NIECHCĄCO USUNĘŁAM. :(

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzie można napisać do Ciebie na priv? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fb: Nowe ciało- nowe życie
      e- mail: martyna.gabrych@gmail.com

      Usuń
  4. Ja kiedyś lubiłem gofry no niestety z bitą śmietaną no i z owocami, teraz jakoś za nimi już nie przepadam. Najlepsze gofry zawsze były nad morzem podczas wakacji, a już niedługo lato więc trzeba znowu uważać;)

    OdpowiedzUsuń
  5. o rany jakie pyszne <3 uwielbiam takie śniadanka :* zapraszam kochana do mnie www.wysokiebuty.blogspot.com ruszam po raz kolejny z blogiem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. za goframi nie przepadam, tym bardziej tymi z bitą śmietaną, ale twój przepis zachęcił mnie bardzo i żałuję, że nie mam gofrownicy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kiedy nowe posty ? PS POLEcasz jakies blogi do poczytania o metamorfozach ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś coś będzie :) co do blogów-
      zajrzyj do Wysokiebuty.blogspot.com :)

      Usuń
  8. Wysokiebuty akurat znam, a coś innego ?

    OdpowiedzUsuń
  9. A skąd masz gofrownicę:) ? Bo ja ostatnio widziałam w Rossmann i nie wiem czy się nadaje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis. Zupełnie nie pomyślałam, że można zrobić gofry na mące gryczanej, nie mogę się doczekać,żeby ich spróbować. Gorf na ostatnim zdjęciu wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Serio??? Jakby nikt nie potrafił zrobić gofrów po swojemu!!! Gofry można robić na każdej mące i z każdymi dodatkami... Jak kto lubi!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jeden wykrzyknik i zacznę się normalnie Ciebie bać. Nie masz potrzeby, mie korzystaj. Widocznie nie każdy jest takim geniuszem kulinarnym jak Ty. :) Miłego dnia!

      Usuń
  12. Maka gryczana powinna stać się ważnym elementem naszej diety. Ale nie zapominajmy o innych produktach. Nasza dieta musi być możliwie zróżnicowana.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam te gofry na niedzielne śniadanie. Wyszły fantastyczne. Chrupiące, sycące, ekspresowe w przygotowaniu. Dobre na słodko i na słono (np. z jajkiem sadzonym, przecierem pomidorowym i kiełkami :)). Bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń