Z czym kojarzysz ten przysmak? Z toną bitej śmietany, ciastem składającym się z kilku składników, w tym oleju i mąki pszennej i przesłodzoną, chemiczną konfiturą? Nie ty razem! Dziś mam dla Ciebie przepis na niezwykle proste bezglutenowe gofry.
Składniki:
- 1 i 1/4 szkl. mąki gryczanej
- 1 szkl. mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- mała ilość oleju kokosowego lub innego
Miksujemy ze sobą wszystkie składniki. gofrownicę smarujemy za pomocą pędzelka olejem kokosowym i pieczemy. Można dodać do masy słodzidło wedle uznania. Banalne, prawda?
lub (wersja z odżywką białkową):
- 1 szkl. mąki gryczanej,
- 1 szklanka wody,
- 20 g odżywki białkowej,
- 1 jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- mała ilość oleju kokosowego
Odżywkę rozpuszczamy w szklance wody, dodajemy jajko, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Gofrownicę smarujemy olejem kokosowym i pieczemy.
Podane proporcje wystarczają na cztery komplety serduszek widocznych na zdjęciach.
Podajemy oczywiście z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Buziak ;*
Kocham gofry, ale nie wyobrażam sobie jeść ich z bitą śmietaną, chemicznymi polewami czy cukrowymi posypkami.
OdpowiedzUsuńJa tez kocham! ❤️ A ten gofr z bita smietana to taki wakacyjny stereotyp. :D
UsuńKonfitura z chemia jest be, ale proszek do pieczenia już spoko?
UsuńNie nie liczę :) - TO JEST ODPOWIEDŹ NA KOMENTARZ, KTÓRY PRZED CHWILĄ NIECHCĄCO USUNĘŁAM. :(
OdpowiedzUsuńgdzie można napisać do Ciebie na priv? :)
OdpowiedzUsuńFb: Nowe ciało- nowe życie
Usuńe- mail: martyna.gabrych@gmail.com
Ja kiedyś lubiłem gofry no niestety z bitą śmietaną no i z owocami, teraz jakoś za nimi już nie przepadam. Najlepsze gofry zawsze były nad morzem podczas wakacji, a już niedługo lato więc trzeba znowu uważać;)
OdpowiedzUsuńo rany jakie pyszne <3 uwielbiam takie śniadanka :* zapraszam kochana do mnie www.wysokiebuty.blogspot.com ruszam po raz kolejny z blogiem :D
OdpowiedzUsuńJestem u Ciebie baaardzo regularnie!
Usuńza goframi nie przepadam, tym bardziej tymi z bitą śmietaną, ale twój przepis zachęcił mnie bardzo i żałuję, że nie mam gofrownicy :)
OdpowiedzUsuńfajna propozycja ;) zapraszam na : twoimioczami.blogspot.com -nowy wpis, wart zerknięcia.. / (akceptuje wymiane obserwacjami) :)
OdpowiedzUsuńkiedy nowe posty ? PS POLEcasz jakies blogi do poczytania o metamorfozach ?
OdpowiedzUsuńDziś coś będzie :) co do blogów-
Usuńzajrzyj do Wysokiebuty.blogspot.com :)
Wysokiebuty akurat znam, a coś innego ?
OdpowiedzUsuńA skąd masz gofrownicę:) ? Bo ja ostatnio widziałam w Rossmann i nie wiem czy się nadaje :)
OdpowiedzUsuńJeju, to staroć mamy :)
UsuńBardzo fajny przepis. Zupełnie nie pomyślałam, że można zrobić gofry na mące gryczanej, nie mogę się doczekać,żeby ich spróbować. Gorf na ostatnim zdjęciu wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPyszne sa, polecam! :)
UsuńSerio??? Jakby nikt nie potrafił zrobić gofrów po swojemu!!! Gofry można robić na każdej mące i z każdymi dodatkami... Jak kto lubi!!!!!
OdpowiedzUsuńJeszcze jeden wykrzyknik i zacznę się normalnie Ciebie bać. Nie masz potrzeby, mie korzystaj. Widocznie nie każdy jest takim geniuszem kulinarnym jak Ty. :) Miłego dnia!
UsuńMaka gryczana powinna stać się ważnym elementem naszej diety. Ale nie zapominajmy o innych produktach. Nasza dieta musi być możliwie zróżnicowana.
OdpowiedzUsuńDokladnie jest tak jak mowisz.
OdpowiedzUsuńZrobiłam te gofry na niedzielne śniadanie. Wyszły fantastyczne. Chrupiące, sycące, ekspresowe w przygotowaniu. Dobre na słodko i na słono (np. z jajkiem sadzonym, przecierem pomidorowym i kiełkami :)). Bardzo polecam.
OdpowiedzUsuńMega zdrowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuń