Brakuje czasu, chęci i składników? Nie tym razem! Czeluści twojej lodówki na pewno skrywają w sobie składniki potrzebne do wykonania tego przysmaku. Idealny obiad, którego przygotowanie na pewno nie zajmie dłużej, niż 20 minut!
Potrzebujemy:
- kilka kostek mrożonego szpinaku lub świeży szpinak.
- trzy ząbki czosnku,
- puszkę tuńczyka w sosie własnym lub w oleju roślinnym,
- makaron razowy,
- suszone pomidory (opcjonalnie),
- oliwki (opcjonalnie),
- ser żółty (opcjonalnie),
- olej kokosowy lub inny,
- pieprz, sól.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. według instrukcji i czasu podanego na opakowaniu.
Na łyżce oleju dusimy szpinak do rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Suszone pomidory kroimy w paseczki i dorzucamy do szpinaku. Tuńczyka otwieramy, odlewamy nadmiar oleju lub sosu i mieszamy ze szpinakiem, do momentu uzyskania w miarę jednolitej masy o gęstej konsystencji sosu. Do środka można także dorzucić oliwki, ja jednak dodałam je na końcu. Makaron pokryty szpinakową masą posypujemy startym serem.
Oprócz oliwek i suszonych pomidorów do środka możemy dodać ser feta, ser mozzarella lub serek typu włoskiego. Suszone pomidory można zamienić na świeże. Danie daje naprawdę mnóstwo możliwości. Jeżeli smak szpinaku i tuńczyka będzie zbyt intensywny, zredukuj go dodając kilka łyżek jogurtu naturalnego.
Smacznego! ;*
Hej, jaką jest gramatura makaronu na tym zdjęciu? :-)
OdpowiedzUsuńSzpinak z makaronem, mniam :) można też na słodko ---> http://modowesmaczki.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń