Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem


Brakuje czasu, chęci i składników? Nie tym razem! Czeluści twojej lodówki na pewno skrywają w sobie składniki potrzebne do wykonania tego przysmaku. Idealny obiad, którego przygotowanie na pewno nie zajmie dłużej, niż 20 minut!




Potrzebujemy:
  • kilka kostek mrożonego szpinaku lub świeży szpinak. 
  • trzy ząbki czosnku, 
  • puszkę tuńczyka w sosie własnym lub w oleju roślinnym, 
  • makaron razowy, 
  • suszone pomidory (opcjonalnie), 
  • oliwki (opcjonalnie), 
  • ser żółty (opcjonalnie),
  • olej kokosowy lub inny,
  • pieprz, sól.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. według instrukcji i czasu podanego na opakowaniu. 
Na łyżce oleju dusimy szpinak do rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Suszone pomidory kroimy w paseczki i dorzucamy do szpinaku. Tuńczyka otwieramy, odlewamy nadmiar oleju lub sosu i mieszamy ze szpinakiem, do momentu uzyskania w miarę jednolitej masy o gęstej konsystencji sosu. Do środka można także dorzucić oliwki, ja jednak dodałam je na końcu. Makaron pokryty szpinakową masą posypujemy startym serem. 

Oprócz oliwek i suszonych pomidorów do środka możemy dodać ser feta, ser mozzarella lub serek typu włoskiego. Suszone pomidory można zamienić na świeże. Danie daje naprawdę mnóstwo możliwości. Jeżeli smak szpinaku i tuńczyka będzie zbyt intensywny, zredukuj go dodając kilka łyżek jogurtu naturalnego. 

Smacznego! ;*

CONVERSATION

2 Komentarze:

  1. Hej, jaką jest gramatura makaronu na tym zdjęciu? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak z makaronem, mniam :) można też na słodko ---> http://modowesmaczki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń