To mój pierwszy post i przepis na tym blogu, z tej okazji przygotowałem dla was bardzo prosty i szybki przepis na przepyszne śniadanie, jakim jest tytułowa szakszuka, czyli jajka sadzone w pomidorach.
Składniki:
- puszka pomidorów (krojonych bez skórki)
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 4 jajka
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- 3 łyżeczki pieprzu cayenne (ja lubię mocno ostre, jeżeli chcesz łagodne daj jedną)
- sól do smaku
Przygotowanie:
Do tego przepisu potrzebujemy dużej patelni.
Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy. Siekamy cebulę w drobną kostkę. Teraz musimy ją zeszklić, a gdy to mamy za sobą, dodajemy całą zawartość puszki z pomidorami i lekko podsmażamy nasze składniki przez około 5 min. Gdy całość lekko "pyrka", możemy dodać resztę składników, kolejność nie ma znaczenia, pamiętaj, żeby opłukać fasolę zanim dodasz ją na patelnię. Czosnek należy wcześniej przecisnąć przez praskę. Dokładnie mieszamy i zmniejszamy ogień. Na nasz sos wbijamy jaja i przykrywamy całość przykrywką, gotujemy do momentu aż białka się zetną.
Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu ten specjał kuchni tunezyjskiej tak samo mocno jak mi, i będzie częstym gościem na waszych stołach. :)
Smacznego!
Sztos! :D
OdpowiedzUsuńJutro wypróbuję!
OdpowiedzUsuńA czy próbowałaś już trening Rewolucja Ewy? Będzie jakaś recenzja?:)
OdpowiedzUsuńPłyta dziś doszła, jeszcze leży zapakowana, bo jestem po porannym treningu i liczę na to, że do wieczora zbiorę siły i ją odpalę. Podejrzewam, że wtedy coś stworzę <3
Usuń