Zdrowy deser - torcik w polewie czekoladowej

Cześć! Czy macie czasem takie dni, że macie ochotę na coś słodkiego, ale szczególnie podczas diety musicie odmówić sobie tej przyjemności? Właśnie nadszedł kres dla tych dni! Mam dla was bardzo prosty i stosunkowo niskokaloryczny przepis na słodki torcik. 


Składniki:

  1. Placuszki
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • białka z dwóch jajek
  • 2 łyżki mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • żółtko z jajka
  • łyżka miodu
  • woda
     2. Krem bananowy
  • jeden duży banan
  • dwie łyżki mąki kokosowej
     3. Polewa
  • dwie czubate łyżki gorzkiego kakao
  • dwie łyżki masła roślinnego
  • łyżeczka żelatyny 
  • 50ml wrzątku
  • 2/3 szklanki mleka
  • skórka z połowy cytryny
  • pół garści jagód goji 
Przygotowanie:

Etap I


Przygotuj dwie miski. Do jednej wlej białka i ubij na sztywną pianę. Do drugiej miski wsyp mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie suche składniki, po czym dodaj żółtko, mleko i zmiksuj ze sobą, następnie dodaj miód. Dodaj wcześniej ubite białka i jeszcze raz ze sobą zmiksuj wszystkie składniki (powinno Ci wyjść gęste ciasto, jeżeli jest za gęste dolej wody, jeżeli wyszło zbyt rzadkie dodaj mąkę), Całość odstaw na 10 min i po tym czasie sprawdź ponownie konsystencję ciasta. 

Placuszki smażymy pod przykryciem na rozgrzanej patelni, posmarowanej delikatnie olejem kokosowym. Po kilkunastu sekundach przewróć nasze placuszki na drugą stronę. Postaraj się smażyć jak najbardziej okrągłe i podobnej wielkości (potem będzie mniej problemu)

Etap II


Teraz czas na krem. Nie ma w nim filozofii, zmiksuj banana i dodaj mąkę kokosową. Krem nie powinien być płynny.


Etap III


Czas na formowanie okręgów z naszych placuszków! Pomocna w tym zadaniu będzie duża szklanka lub filiżanka. Robimy podobnie jak przy pierogach, wycinamy za pomocą szklanki nasze okręgi. A ciasto które nam zostało no cóż... zjadamy! Teraz smarujemy warstwami naszym kremem podobnie jak w przypadku tortów. 

Etap IV


Przygotowanie polewy może wydawać się najtrudniejszym etapem, ale zaraz zobaczysz, że tak nie jest. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajmy żelatynę którą wcześniej należy rozpuścić we wrzącej wodzie. Gdy nasze składniki połączą się, wlej mleko i gotuj, ale pamiętaj żeby nie doprowadzić do wrzenia. Dodaj kakao i zdejmij rondel z ognia, mieszaj energicznie do czasu aż kakao rozpuści się i nie będzie widocznych grudek. Odstaw polewę do ostudzenia. 

Teraz musisz oblać torcik polewą. Polecam to zrobić na kratce od piekarnika nad zlewem. Dzięki temu polewa będzie równomiernie na całym torciku. Na wierzch zetrzyj skórkę cytryny i ozdób posiekanymi jagodami goji. 



Być może przez ilość etapów przepis może wydawać Ci się trudny i pracochłonny (szczególnie jak jesteś facetem) to wierz mi, że tak nie jest. Ilość etapów ma tylko ułatwić Ci przygotowanie tego pysznego smakołyku! Możecie zaskoczyć nim swoją drugą połówkę! Polecam.

Smacznego!



CONVERSATION

2 Komentarze:

  1. oj wygląda mega apetycznie :D
    pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Super słodkości, do tego witaminki do przepicia i mamy super deser ! :-)
    różne smaki

    OdpowiedzUsuń