Zupa krem z dyni

Pierwsza próba nie była jeszcze doskonała, druga zakończyła się natomiast stuprocentowym sukcesem! Lekka, pyszna, sycąca i aromatyczna- może być lepiej? Chyba nie! Korzystajcie z sezonu i koniecznie spróbujcie przygotować to danie. Gwarantuję, że na pewno nie skończy się na jednorazowym gotowaniu!


Potrzebujemy:

  • 1 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 1 cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy od Zielonej Esencji (zielonaesencja.pl)
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki pestek dyni od Zielonej Esencji (zielonaesencja.pl)
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • przyprawy

Przygotowanie:

Cebulkę i czosnek siekamy, szklimy na oliwie, w garnku. Do tego dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i marchew. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż składniki zmiękną. Dolewamy wcześniej przygotowany bulion i gotujemy całość przez 5-10 minut. Blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę- nasz krem i doprawiamy. Ja użyłam soli, pieprzu i naturalnej przyprawy korzennej. Po wlaniu do miseczki dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany i posypujemy pestkami dyni. 
Zupa świetnie smakuje także z dodatkiem grzanek z chleba razowego.

Prościej być nie może, prawda?

Kaloryczność

Całość, czyli 4 sugerowane porcje ma niewiele ponad 800 kcal. 
Ja zjadłam dwie porcje na raz, bo tak mi zasmakowało. 

Smacznego!


CONVERSATION

2 Komentarze:

  1. Ciekawy przepis. Zapraszam do siebie.   https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia jest bardzo zdrowa, zachęcam do lektury o jej właściwościach na https://adamed.expert/dynia-wlasciwosci-odzywcze-i-zdrowotne/ - stąd biorę informacje na temat właściwości warzyw oraz jak je łączyć, bardzo przydatna strona :)

    OdpowiedzUsuń