Pierwsza próba nie była jeszcze doskonała, druga zakończyła się natomiast stuprocentowym sukcesem! Lekka, pyszna, sycąca i aromatyczna- może być lepiej? Chyba nie! Korzystajcie z sezonu i koniecznie spróbujcie przygotować to danie. Gwarantuję, że na pewno nie skończy się na jednorazowym gotowaniu!
Potrzebujemy:
- 1 kg dyni
- 2 marchewki
- 1 cebulę
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy od Zielonej Esencji (zielonaesencja.pl)
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki pestek dyni od Zielonej Esencji (zielonaesencja.pl)
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- przyprawy
Przygotowanie:
Cebulkę i czosnek siekamy, szklimy na oliwie, w garnku. Do tego dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i marchew. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż składniki zmiękną. Dolewamy wcześniej przygotowany bulion i gotujemy całość przez 5-10 minut. Blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę- nasz krem i doprawiamy. Ja użyłam soli, pieprzu i naturalnej przyprawy korzennej. Po wlaniu do miseczki dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany i posypujemy pestkami dyni.
Zupa świetnie smakuje także z dodatkiem grzanek z chleba razowego.
Prościej być nie może, prawda?
Kaloryczność:
Całość, czyli 4 sugerowane porcje ma niewiele ponad 800 kcal.
Ja zjadłam dwie porcje na raz, bo tak mi zasmakowało.
Smacznego!
Ciekawy przepis. Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDynia jest bardzo zdrowa, zachęcam do lektury o jej właściwościach na https://adamed.expert/dynia-wlasciwosci-odzywcze-i-zdrowotne/ - stąd biorę informacje na temat właściwości warzyw oraz jak je łączyć, bardzo przydatna strona :)
OdpowiedzUsuń