Po słodkościach nadszedł czas na coś ostrego. Przedstawiam wam burrito, jest to jeden z czołowych przedstawicieli kuchni Tex-Mex. Myślę, że na pewno przypadnie wam do gustu moja propozycja tego dania.
Składniki:
- Placek (ja robię żytnie, wy możecie użyć innej mąki lub kupić gotowe)
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (tylko w przypadku mąki żytniej, łatwiej jest przewracać naleśniki)
- mąka żytnia
- 1/2 łyżeczki soli
2. Farsz
- 500 g zmielonego mięsa wołowego
- puszka fasoli
- puszka kukurydzy
- czerwona cebula
- puszka krojonych pomidorów
- 2-3 papryczki piri-piri
- sól i pieprz do smaku
- ostra i słodka papryka
- pieprz cayenne
Przygotowanie:
Utrzyj jajko z solą, dodaj mleko i wodę, zmiksuj. Do ciasta dodaj mąkę, aż ciasto będzie gęste. Konsystencja musi być taka, jak przy tradycyjnych naleśnikach.
Naleśniki smaż obustronnie na nasmarowanej delikatnie olejem (może być olej kokosowy) patelni. Jeżeli będzie je trudno przewrócić, dodaj więcej mąki.
Wołowinę smaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Do wołowiny dodaj całą zawartość puszki z pomidorami, kukurydzę i fasolę przepłucz wodą, dopraw solą i wszystko razem smaż. Do podsmażonych składników dodaj posiekane papryczki piri-piri i czerwoną cebulę.
Zawiń naleśniki wraz z farszem i gotowe! Możesz się cieszyć pysznym i szybkim to przyrządzenia burrito.
Smacznego!
O mniam! Super przepis, muszę niebawem wypróbować:)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, trzeba będzie przetestować przepis! ☺
OdpowiedzUsuńPrzygotowując pyszne potrawy należy pamiętać o właściwym doborze składników. Produkty wysokiej jakości gwarantują nie tylko efektywność diety, ale także uchronią nasz organizm przed przykrymi przypadłościami...
OdpowiedzUsuń