Słodkie placuszki

Słodkie śniadanie to mój ulubiony początek dnia. Potrafi naprawdę poprawić nastrój i dobrze nastawić na ciężki dzień. Chociaż aura nie sprzyja, na samą myśl o takich placuszkach serducho się cieszy. Łapcie przepis na kolejny, udany eksperyment kulinarny!



Potrzebujemy: 
  • 30 g mąki jaglanej
  • 15 g mąki z amarantusa
  • 1/4 szkl. napoju kokosowego
  • 1 jajko
  • ksylitol
  • cynamon
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej kokosowy


Białko ubijamy na sztywno. W drugiej miseczce miksujemy żółtko z napojem kokosowym, mąkami i ksylitolem (ja dodałam łyżeczkę, dodaj więcej, jeżeli lubisz bardziej słodkie), proszkiem do pieczenia i cynamonem. Łączymy delikatnie obie masy i mieszamy łyżką. Smażymy niewielkie placuszki na patelni nasmarowanej olejem kokosowym pod przykryciem, obustronnie. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja zdecydowałam się  na masło z prażonych migdałów, płatki kokosowe, owoce i syrop z agawy.



Ubiegnę wszystkie pytania i powiem, że wszystkie produkty, z których korzystałam, dostaniecie w sklepach sieci Carrefour. Ja postawiłam na nowo otwarty hipermarket w Galerii Posnania. Wszystko w jednym miejscu, dobra cena i przede wszystkim najwyższa jakość produktów! Jeżeli na liście składników jest coś, czego aktualnie brakuje w waszych spiżarniach, na pewno znajdziecie to na Zdrowej Półce w sklepie Carrefour Posnania.



Myślę, że moja propozycja przypadnie Ci do gustu i placuszki osłodzą Ci długie, jesienne dni. 

Smacznego! 

CONVERSATION

3 Komentarze:

  1. Twierdzenie, że zdrowe odżywianie wyklucza z jadłospisu słodkości nie jest do końca prawdą. Śniadanie to ten posiłek, podczas którego możemy troszkę zaszaleć. Możemy przygotować chociażby omlet na słodko czy naleśniki z mąki pełnoziarnistej z miodem. Zdrowe, słodkie, a do tego bez niepożądanych efektów:)

    OdpowiedzUsuń