Dzisiaj przepis, z którego jestem autentycznie dumna. Sprężając się w maksymalnie 30 minut możesz wyczarować to cudo w swoim domu. Daj mu szansę, bo warto.
Do wykonania potrzebujemy:
I warstwa
- 100 g daktyli
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki kakao
II warstwa
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka krowiego lub napoju roślinnego, ja użyłam kokosowego
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru kokosowego/ ksylitolu/ cukru brązowego
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
III warstwa
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- garść orzechów nerkowców
- garść orzechów laskowych
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
I warstwa
Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 20 minut, odlej nadmiar wody i zblednuj je na gładką masę. Dodaj płatki owsiane oraz kakao. Wymieszaj całość i rozłóż równo na papierze do pieczenia w tortownicy. Schłodź w lodówce przez przynajmniej 15-20 minut.
II warstwa
Ugotuj kaszę w mleku i wodzie, aż kasza wsiąknie całość. Gotuj na małym ogniu. Kasza ma być bardzo miękka. Dodaj wiórki kokosowe i słodzidło. Zblenduj całość na gładki krem. Wyłóż schłodzoną masę na czekoladowy spód.
III warstwa
Rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Polewaj ciasto za pomocą łyżki tworząc esy-floresy. Posyp czekoladę orzechami i wiórkami zanim zastygnie.
Schłodź ciasto w lodówce przez minimum godzinę przed podaniem.
Smacznego!
I warstwa
- 100 g daktyli
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki kakao
II warstwa
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka krowiego lub napoju roślinnego, ja użyłam kokosowego
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru kokosowego/ ksylitolu/ cukru brązowego
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
III warstwa
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- garść orzechów nerkowców
- garść orzechów laskowych
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
I warstwa
Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 20 minut, odlej nadmiar wody i zblednuj je na gładką masę. Dodaj płatki owsiane oraz kakao. Wymieszaj całość i rozłóż równo na papierze do pieczenia w tortownicy. Schłodź w lodówce przez przynajmniej 15-20 minut.
II warstwa
Ugotuj kaszę w mleku i wodzie, aż kasza wsiąknie całość. Gotuj na małym ogniu. Kasza ma być bardzo miękka. Dodaj wiórki kokosowe i słodzidło. Zblenduj całość na gładki krem. Wyłóż schłodzoną masę na czekoladowy spód.
III warstwa
Rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Polewaj ciasto za pomocą łyżki tworząc esy-floresy. Posyp czekoladę orzechami i wiórkami zanim zastygnie.
Schłodź ciasto w lodówce przez minimum godzinę przed podaniem.
Smacznego!
Ten przepis wygląda c-u-d-o-w-n-i-e. Jutro zrobię na zakupach uzupełnienie składników i wykonam to cudo *.*
OdpowiedzUsuńJaka duża blacha :)?
OdpowiedzUsuńHej!
OdpowiedzUsuńWidzę, że przydałoby Ci się profesjonalne logo na bloga. Wykonam takie za niewielką cenę, zapraszam do kontaktu i do obejrzenia mojego portfolio http://www.dsgrafika.portfoliobox.net/
Pozdrawiam!
Polecam pyszny zrobiłam wczoraj! 👍😉😆
OdpowiedzUsuń