Pieguski to był chyba kiedyś mój absolutny numer jeden. Idealnie kruche, z pysznymi bakaliami, słodkie... Umilały mi popołudnia spędzane przy książkach. Odkąd jestem po zdrowej stronie mocy rzadko po nie sięgam. Jak się nie ma, co się lubi, to trzeba kombinować... I wykombinowałam.
Przepis jak zwykle banalny, a efekt finalny naprawdę pyszny.
Składniki:
100 g płatków owsianych
30 g ekspandowanych płatków owsianych
30 g mąki ryżowej (powinno wyjść z każdej innej niż kokosowa)
50 g mąki kokosowej (opcjonalnie wiórek kokosowych)
7 łyżek płynnego oleju kokosowego
7 łyżek syropu klonowego
2 łyżki masła orzechowego
30 g mąki ryżowej (powinno wyjść z każdej innej niż kokosowa)
50 g mąki kokosowej (opcjonalnie wiórek kokosowych)
7 łyżek płynnego oleju kokosowego
7 łyżek syropu klonowego
2 łyżki masła orzechowego
30 g rodzynek
30 g żurawiny
5 łyżek mleka (u mnie roślinnego)
Suche składniki mieszamy, dodajemy mokre i ugniatamy ciasto. Po chwili na papierze to pieczenia formujemy dowolnej wielkości ciasteczka. U mnie z podanych proporcji wyszło 11 sztuk. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Smacznego! ;*
Cudne! <3 Już nie mogę się doczekać, kiedy zrobię ;]
OdpowiedzUsuń