Mówiłam, że ten potrafi miksować nie tylko koktajle? Dziś przepis na pyszny, zdrowy i pełnowartościowy deser, który u mnie pojawia się najczęściej jako drugie śniadanie lub podwieczorek, czyli pudding z nasion szałwii hiszpańskiej, czyli popularnych chia.
- banan
- pół szklanki mleka lub napoju roślinnego
- pół szklanki wody
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki nasion chia
Masz ochotę na deser czekoladowy? Dodaj kakao!
Wszystkie składniki przekładamy do kielicha, blendujemy i wkładamy do lodówki na noc. Smakuje wspaniale z granolą, świeżymi owocami lub domową konfiturą.
Znasz te małe, czarne nasionka czy to Twoje pierwsze spotkanie? Może przekonam Cię do zakupu podając kilka informacji na ich temat. To absolutna skarbnica witamin i minerałów.
W porcji (28 g- 2 łyżki znajdziemy):
- 137 kcal
- 11 g błonnika
- 4 g białka
- 9 g tłuszczy (5 g to kwasy Omega-3)
- 18 % dziennego zapotrzebowania na wapń
- 30% dziennego zapotrzebowania na magnez
- 30% dziennego zapotrzebowania na mangan
- 27% dziennego zapotrzebowania na fosfor
- cynk, potas, witaminy B1, B2, B3
Nasiona bogate są w kwasy tłuszczowe Omega-3. Spożywanie szałwii hiszpańskiej może wpływać pozytywnie na niektóre parametry krwi. Dzięki nim możemy zminimalizować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.
Naprawdę warto pokusić się o zakup. Mała paczuszka wystarcza na długi czas.
Buziak :*
Niejednokrotnie próbowałam zaprzyjaźnić się z chia, ale po prostu mi nie smakują. Czasami dodaję je do jogurtu naturalnego, który zazwyczaj zjadam z granolą :)Jednak myślę że taki mix z bananem i wiórkami kokosowymi mógłby mi zasmakować, uwielbiam to połączenie! :)
OdpowiedzUsuńJa wręcz przeciwnie, uwielbiam desery z chia. Wykorzystuję je do puddingów i koktajli a czasem nawet do dań wytrawnych. Chia są niezbędne w mojej diecie ze względu na ich właściwości odchudzające.
OdpowiedzUsuń