Jaglane batoniki kokosowe

Znacie kogoś, kto nie lubi smaku kokosa? Ja chyba nie. Dziś mam dla Ciebie przepis na ekspresową i słodką przekąskę właśnie w tym smaku. Tym razem proponuję kokosowe batoniki z kaszy jaglanej w gorzkiej czekoladzie. Musisz spróbować!



Potrzebujemy:


- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego (z kartonika) lub puszkę mleczka
- 1 szklankę wody
- 1/2 szklanki cukru kokosowego/ ksylitolu/ cukru brązowego
- 1 szklankę wiórek kokosowych
- 1 łyżkę płatków migdałów
- tabliczkę gorzkiej czekolady (ja miałam 85% kakao)



Kaszę jaglaną gotujemy w mleczku i wodzie. Gotujemy do momentu aż masa będzie bardzo gęsta, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Dodajemy słodzidło i blendujemy na gładką masę. Dosypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Kiedy masa jest chłodniejsza formujemy dowolnego kształtu batoniki, moje są owalne. Rozstapiamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią nasze batony. Ozdabiamy je migdałami lub wiórkami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.



Jestem pewna, że zasmakują i Wam. Smacznego! 

Buziak ;*


CONVERSATION

1 Komentarze:

  1. Próbowałaś może dodawać do swoich wypieków odżywek białkowych? Słyszałam o tym patencie od koleżanki ale jakoś nie mogę się przekonać, tym bardziej, że przecież te wszystkie białka mają już swój określony smak i ciężko mi sobie wyobrazić dodawanie takiej odżywki np. do sernika.

    OdpowiedzUsuń